2011. december 22., csütörtök

A szaloncukor története


Kezdésként hadd jegyezzem meg, hogy szaloncukrot manapság csakis Magyarországon állítanak elő. A kezdetekben ez egészem másképp volt. A Karácsony egyik legfontosabb kelléke Németországból származik, csakúgy, mint a karácsonyfa. Hazánkban a XIX. század közepe tájékán jelent meg, felváltva a korábbi karácsonyfadíszeket, amelyek gyümölcsök, mézes sütemények és kivágott díszes papírmasék voltak. Az édesség neve a német salonzuckerl elnevezésből ered, így tehát nem meglepő hogy a kor híres írója, Jókai Mór is szalonczukkedli néven említi. Eleinte egyszerű cukorkaféleségeket és csoki golyócskákat burkoltak selyempapírba majd később sztaniolba. Olyan édességről van szó, amely szinte jelképpé vált hazánkban és nincs olyan magyar ember, aki ne venne legalább néhány szemet, ha már fát állít. És hogy ráaggatja-e? Talán. Ami biztos, hogy a nagymamám a fa alá is tett, hogy ne a fáról csenjük le ezt a nemes édességet, amikor épp elfordította a fejét. 

Jagos István Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése